2016. július 6., szerda

Davidoff No.1 #1985

Csodálatos szivaros élménnyel gazdagodtam múlt héten. Megkóstolhattam egy kubai gyártású, 1985 májusi évjáratú Davidoff No.1-es long panatela szivart. 
De hogy is kezdődött az egész?
Megkeresést kaptam, hogy vizsgáljak be és teszteljek egy szivart, ami valamikor a 90'-es évek legelején érkezett az országba, Kubából. Már ez felkeltette az érdeklődésemet, de az igazi meglepetés csak ezután ért: a Davidoff márka egy szebb időket is megélt darabjáról van szó. Röviden összefoglalva a Davidoff kubai kalandját: 68'-ban Zino Davidoff megállapodott a kubai állami szivarkereskedő céggel, hogy készítsenek számára szivarokat. Összesen 18 különböző méretet gyártottak neki, hosszú éveken keresztül (részletek itt). 89'-re viszont már olyannyira megromlott a két cég közötti viszony a Kubában gyártott szivarok gyenge minősége miatt, hogy a Davidoff 130.000 szálat dobott tűzre (szó szerint) emiatt. Hogy rövidre zárjam a sztorit, 91' után már csak Dominikán készült Davidoff-ot szívhatunk. 
A számomra felkínált Davidoff No.1 viszont 1985 májusában készült, a dobozkód tanulsága szerint. Amikor személyesen is volt alkalmam szemügyre venni a szivarokat, nagy meglepetésemre teljesen kifogástalan állapotban találtam őket. Számos szivarom van az elmúlt 60-70 évből, sajnos nem a legjobb állapotban. Ennek általában az oka, hogy a szivarok évtizedekig mostoha körülmények között, elfeledve hánykolódnak a többi lom között egy pincében. Ezért is volt nagy meglepetés, hogy a Davidoff-ok megfelelően párásítva, tökéletesen kifogástalan állapotban kerültek elő. Tökéletes bizonyosságot - az eredetiségük és állapotuk felől - nyilván csak akkor kaphatunk, ha rágyújtunk egyre. Magam sem tettem mást, elő a vágóval és a gyújtóval. 
A borítólevél nem tökéletesen egyenletes, de az elvárásoknak megfelelő. Gondosan lett felsodorva a bunch-ra, igényesen ragasztották fel a sapkát is. Kellemesen selymes tapintású, ami a "jóltartás" újabb bizonyítéka. 
A vágás könnyű és hibátlan, nem kezd el foszlani a sodrás széleinél. Könnyen és gyorsan gyújtható, remekül szelel. Ez egyébként elmondható a szivarozás egészére. Pont akkora ellenállás van benne, mint amennyi kell. Valahol a szívhatatlan, túltömött szivar és a kályhacső között félúton. Mindez telt, krémes füsttel párosul. Az égése ideális, egyenletes. A konstrukcióra minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy kifogástalan, az első harmadtól az utolsóig. Miután egy long panateláról beszélünk, kell neki egy kis idő, hogy átmelegedjen. Ha elég türelmesek vagyunk és ezt kivárjuk, pontosan azt kapjuk amire számítunk. Földes - enyhén borsos ízvilág mellett dominálnak a cserzett bőrre emlékeztető aromák. De olyan kellemesen és lágyan, hogy tökéletes egységet alkotnak. A második harmadtól fel - fel csillannak gyümölcsös aromák, legfőképpen málna. Sajnos ezek nem tartanak örökké - de ne legyünk telhetetlenek, egy 30 éven át érlelt szivartól ez igazán kiváló teljesítmény így is. 


Összességében mindenképpen a kóstolásra ajánlott kategóriába sorolom a szivart, koránál, ízélményénél és minden egyébnél fogva is. 

Davidoff No.1 #1985: 92 pont

Méretei: 192 mm / 38 rg.

Az igazán megdöbbentő dolog, hogy nem egy szál szivar került elő, hanem TÖBB doboz. A tulajdonosa szívesen megosztaná, ehhez is kérte a segítségemet. 
Érdeklődni az info@torcedorcigar.com email címen lehet. 

Nincsenek megjegyzések: