2014. március 4., kedd

XVI. Habanos Festival 2014 / Havana, Kuba

Tom Jones
   Február 28-án egy gálavacsorával záródott a XVI. Habano Fesztivál. A 68 országból összegyűlt 1500 vendég méltóképpen hangsúlyozza a kubai szivar és a Fesztivál nemzetközi elismertségét. Az egyik illusztris vendég maga Tom Jones énekes volt, aki számos klasszikus dalával szórakoztatta a nagyérdeműt. Az előadás után elmondta, hogy bár már a hatvanas évek óta a kubai szivarok rajongója, életében először jár Kubában.
     Az egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó esemény, a H. Upmann Reserva Cosecha 2010 (156 mm hosszú, 52-es gyűrűvel) bemutatója volt. Vuelta Abajo dohányföldjein, 2010-ben begyűjtött dohányleveleket három évig érlelték, hogy megfeleljen a Reserva kategória magas elvárásainak. A szivart az H. Upmann gyárban sodorják a legtapasztaltabb torcedorok teljes egészében kézzel,  csak long - filler dohányból (Totalmente a Mano, Tripa Larga). Az H. Upmann márka első


Reserva szivarjából 5.000 doboznyi készült, ami az évente megjelenő Edicion Limitada szivarok mennyiségének tizede.
    A gálavacsora másik kiemelt eseménye a tradicionális humidor aukció volt. Idén több, mint egy millió dollárt sikerült gyűjteni, mely teljes egészében a kubai közegészségügy fejlesztésére fordítanak. Olyan mesterművek kerültek kalapács alá, melyeket Zaida del Rio kubai festőművész képei díszítenek, a humidorokban lévő kiváló szivarok már csak a ráadás. 
  Átadásra kerültek a Habanos 2013-as díjai is, amit Habanosommelier kategóriában Miguel Antonio Méndez nyert, Spanyolország képviseletében (Ki hitte volna?).

Nincsenek megjegyzések: